Zbyněk Petr - Jak funguje závěsný systém MILOKIT®?

05. 05. 2012

MILOKIT® je závěsný systém pro trénink s vlastní vahou těla, který patří svým účelem mezi cvičební pomůcky pro funkční trénink, který je pro trénink lidského těla velmi výhodný.

MILOKIT® Suspension Training je ve světě je zastoupený anglickou firmou Jordan, v České republice firmou Domafit Fitness s.r.o. Jeho srovnání s TRX®, který je v našich končinách více známý, je popsáno v jiném článku, proto se zde budeme už výhradně věnovat jen MILOKIT®, který můžete najít v našem centru a na který máme v naší akademii školení.

Tato cvičební pomůcka je v podstatě velice jednoduchá. Skládá se ze dvou samostatných pásů, které můžete kdekoliv zavěsit, nastavíte si jejich délku a pak už se můžete vrhnout do cvičení… Tyto pásy také můžete zavěsit buď blíže, nebo dál od sebe a tím cvik případně upravit. A pokud byste chtěli cviky trochu pozměnit, mezi pásy dáte jakoukoliv tyč (např. osu z obouruční činky) a okamžitě máte nový cvičební nástroj a množství cviků se hned rozšíří o další… MILOKIT® se dá použít jako hlavní cvičební nástroj, nebo jako jedna z pomůcek, kterou ke svému tréninku využijete. Výhoda je variabilita cviků a jednoduchost instalace a přenosu - cvičit s MILOKIT® závěsným systémem můžete doma, ve fitness, ale i kdekoliv v přírodě. Záleží na každém, kam si tyto dva pásy na cvičení vezme, protože zátěž pak už má vždy s sebou - váhu svého těla…

A pro koho je MILOKIT® vhodný?

Ať už jste začátečník, nebo sportovec v kondici, vždy si zátěž a obtížnost cviků nastavíte podle sebe. Také záleží, co si od cvičení slibujete, ale MILOKIT® můžete použít jako cvičební nástroj k dosažení jakéhokoliv cíle. Můžete na něm zvyšovat sílu a svalový objem, zlepšit kondici, hubnout, zvýšit flexibilitu, zlepšit rovnováhu, nebo cvičit pro zlepšení držení těla. A to je jeho největší výhoda - tím, že tato pomůcka je volně visící, je svým způsobem i velice nestabilní. Proto při jakémkoliv cviku, ať už je určený na kteroukoliv svalovou partii, vždy musíte zapojit svaly hlubokého stabilizačního systému (tzv. CORE) a tak s držením těla pracovat pořád. A pokud to neuděláte, ve cvičební pozici se buď neudržíte, nebo budete ke stabilizaci používat jiné svaly - a vždy to budou v takovémhle případě svaly, které máte přetížené. Ty se totiž obecně rády zapojují do všech pohybů a pokud správně neaktivujete střed těla - hluboké svaly CORE, pak si takto budete své držení těla jedině zhoršovat, což většinou vede k postupným bolestem zad, hlavy, kloubů atd. Proto pro cvičení na takovýchto technicky náročnějších pomůckách, pokud si nejste jisti, vyhledejte dobře vyškoleného trenéra, který vám se cvičením poradí. A pokud už trenéři nebo instruktoři jste, rádi Vás pro cvičení se závěsnými systémy vyškolíme.

Autor článku: Mgr. Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra