Daniel Muller - Pánevní dno a inkontinence

05. 05. 2012

Pánevní dno, o kterém se najednou tak mluví především v lekcích Pilates a dalších lekcích rehabilitačního charakteru, je tvořeno především svalovými a vazovými strukturami. Jsou to právě svaly, nikoli kosti, které podpírají, nebo chcete-li, drží naše břišní a pohlavní orgány na svém místě.

Jen tak je zaručená, správná funkce všech orgánů v dutině břišní zejména střev a pohlavního ústrojí jak ženy, tak i muže. I muž má pánevní dno!

Pánevní dno je tvořeno svalovými strukturami.  Jsou to právě svaly, nikoli kosti, které podpírají, nebo chcete- li, drží naše břišní a pohlavní orgány na svém místě. Jen tak je zaručená, správná funkce všech orgánů v dutině břišní zejména střev a pohlavního ústrojí jak ženy, tak i muže. I muž má pánevní dno! Pro některé z nich je to obrovské překvapení, jelikož si s pánevním dnem spojují jen inkontinencí. A tu podle nich mají výhradně jen ženy. Opak je bohužel pravdou.

V České republice trpí inkontinencí přibližně 650 000 osob, z toho 510 000 žen a dívek. Bohužel statistický údaj z let 2007/2008 se rapidně zvyšuje i díky našemu neaktivnímu způsobu života, jak na straně žen, tak i na straně mužů. Časté sezení v kanceláři, v autě či jen v dopravních prostředcích je pro naše tělo nežádoucí. Potřebujeme neustálý pohyb. Bez něj svaly ochabují a způsobují - ne teď, ale za pár let nežádoucí komplikace. I ochablé svaly pánevního dna nejsou výjimkou. Proto také neschopnost udržet moč je v dnešní době již častějším onemocněním než obyčejná cukrovka. Což tomu tak nebývalo.

Uspořádání svalových vrstev pánevního dna není nahodilé. Je velice účelné a důležité. Působí proti gravitační síle Země, a tak zabraňuje samovolnému úniku moči, stolice a případného plodu u ženy. Proto je nesmírně důležité vědět, jak svaly pánevního dna chránit a správně posilovat. Svaly pánevního dna musí vydržet nápor dutiny břišní především při obyčejném kašlání, astma, senné rýmě, kýchání, porodů, apod. Musí také vydržet celý náš produktivní i neproduktivní život. Kdo z nás si bude užívat věk šedesáti či sedmdesáti let s inkontinenční vložkou? Asi nikdo, že?
Únik moči byl v oněch letech běžné populace nejčastěji zaznamenán právě při vyjmenovaných, obyčejných, každodenních činností. Avšak dnes není věk šedesátníka trpící poprvé inkontinencí běžná, standardní věc. Dnes je totiž věk prvotní inkontinence již o polovinu menší než před mnoha lety.

Celý článek na téma panevní dna naleznete na webu aerobicstyl.cz

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra