Zbyněk Petr - Jaký přínos má fyzická aktivita?

24. 11. 2012

Pravidelná fyzická aktivita značně ovlivňuje celkové zdraví člověka, což každému jistě potvrdí jakýkoliv lékař či fyzioterapeut, tedy lidé, kteří se lidským tělem zabývají a každodenně s ním pracují.

Existuje spousta různých důvodů, proč pravidelně cvičit. I když se ze začátku mnohokrát jedná o čistě vizuální nebo kondiční efekt, nejdůležitějším důvodem fyzické aktivity je ale efekt zdravotní a prevenční. Pravidelné cvičení totiž zvyšuje imunitu a hlavně předchází rizikům většiny "civilizačních chorob“, které jsou poslední dobou velmi často zmiňovány a stále dokola omílány. Ve většině z nich je Česká republika bohužel na předních místech. A jak je to možné? Zamyslete se, kolik z vás, kdo z vašich rodin a přátel se pravidelně nějak hýbe, tedy minimálně 1 - 2x týdně alespoň hodinu?

Máte málo času?

Všichni, kdo se nehýbou, dají jako hlavní opodstatnění málo času. Ale je to vždy pravda? Kolik času stráví člověk u televize, zbytečně u internetu, vždy se do práce a z ní sveze co nejblíže na místo kam potřebuje místo částečné chůze apod. Problém není bohužel jen u dospělých lidí, ale i u mladé generace, která je na tom pohybově čím dál hůř. A místo toho, aby stát podpořil tělesnou výchovu ve školách a pohybovou aktivitu dětí, čímž by si pěstoval zdravější populaci, která bude méně využívat zdravotní systém a stát by tak platil méně za jejich léčbu, poslanci a senátoři (nejvyšší vedení republiky) navrhnou zákon o zrušení povinné tělesné výchovy. Ideální by bylo, kdyby aspoň lékaři podpořili pravidelnou fyzickou aktivitu, jenže jaká je tato situace? Bohužel pro mnoho z nich (naštěstí NE pro všechny) je jednodušší dospělému předepsat prášky na cokoliv a dítěti napsat dlouhodobou omluvenku z tělesné výchovy…

Celkové působení pohybové aktivity se v různé míře projevuje na různých orgánech a fyziologických systémech a závisí na řadě okolností jako je věk, pohlaví, zdravotní stav, intenzita a druh zátěže. Je nutné si uvědomit, že jak pro zdravého, tak i pro oslabeného člověka je určité množství pohybové aktivity nutné. Bez ní totiž rychle postupující regrese snižuje toleranci i na minimální tělesnou zátěž a tím zhoršuje základní životní funkce organismu. Snížená tolerance na zátěž zvyšuje psychickou a fyzickou unavenost a člověk se tak dostává do začarovaného kruhu…

Čemu se můžeme vyhnout?

Je třeba se zamyslet, co všechno neaktivitou hrozí a tím pádem co všechno se dá naopak správnou aktivitou často změnit k lepšímu. Zmiňme si třeba zvýšené riziko ICHS (ischemická choroba srdeční, infarkt), cévní mozkovou příhodu a s obojím často spojenou obezitu. V oběhovém systému vzniká porucha regulace krevního tlaku a krevní tlak stoupá. Zvyšuje se zastoupení LDL cholesterolu, tak zvaného špatného, v krvi. Sníženou aktivitou kloubů vzniká artróza (degenerace kloubních chrupavek). Významný je také úbytek aktivní tělesné hmoty, především svalstva, z čehož plyne nižší spalování živin a tak riziko obezity. Snížení aktivity posturálního svalového systému a tím zhoršování držení těla, což vede k bolestem zad a výhřezům meziobratlových plotének. Dalším projevem je vyplavování vápníku z kostí, kterým je zvláště postižena osová část kostry. Toto řídnutí kostní tkáně (osteoporóza) ohrožuje postižené náhlými nečekanými zlomeninami při větším zatížení nebo pádu. V metabolické oblasti se snižuje citlivost buněk na inzulín a snižuje se tolerance glukózy. Proto se musí produkovat více inzulínu, aby se udržela správná glykémie a tím pomalu vzniká diabetes II. typu.

A jak je to s financemi?

Jako poslední myšlenku tohoto článku uvedu finanční stránku. Člověk se může hýbat v placených centrech pod vedením profesionálů, nebo sportovat sám, ať už je to jakýkoliv sport, ale i zdarma kdekoliv venku. Na druhou stranu, pokud se hýbat nebude, časem začne pravidelně platit za léky, kterými bude své vzniklé obtíže zmírňovat a celkově ho možná léčba vyjde dráž než pravidelná fyzická aktivita, která by mu přinesla nejen fyzické, ale i psychické a sociální benefity.

Je ale na každém, pro kterou cestu se rozhodne - pro aktivní s fyzickou aktivitou, nebo pro pasivní s pravidelnou hrstkou prášků a častými návštěvami u lékaře, na které si čas budete muset najít…

Autor článku: Mgr. Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra