Martina Fallerová - Lektor IQ pohyb Akademie

08. 07. 2013

Představení Martiny Fallerové, nové členky týmu lektorů IQ Pohyb Academy, která působí již řadu let v Moravskoslezském kraji. Bezmála 25 let se věnuje vedení pohybových aktivit dospělých a seniorů. V dnešní době se převážně věnuje učení pilates na podložce a na pilates strojích ve svém centru v Opavě.

Máš dvojčata, dva kluky. Jaké to je držet s nimi krok ve sportu?

Letos jim bude 14 let. Chodí do sportovní třídy zaměřené na atletiku a již několik let se vážně nesnažím s nimi držet krok. Na lyžích mi ujedou, na běžkách předběhnou, při turistice utečou a i v golfu jsou lepší než já. Ale jsem typ člověka, který si sport a pobyt v přírodě spíš užívá než by s někým závodil či měřil čas. Chlapi to asi mají jinak - stále se sází a mezi sebou soutěží kdo je nejlepší.

Cvičíš již více jak dvacet let. Jaké byly tvé začátky?

První kurz a cvičitelská licence byla  během studia na VŠB přes ČSTV a SSM. Tehdy to byla RYTMICKÁ GYMNASTKA. Při vzpomínce na pletené návleky přes kotníky a čelenku mne popadá záchvat smíchu.

Strojař, který učí pohyb. Jaké to je v rámci tvého povolání – podnikatelky, instruktorky?

Jsem technický typ. Navrhnout a pevnostně spočítat konstrukci či stroj je podobné jako pracovat s tělem, aby dobře fungovalo bez svalových dysbalancí . A hledat cestu, jak uvést tělo do rovnováhy mne opravdu baví.

Martina Fallerová, IQ PohybKaždý rok si dopřáváš rodinné dovolené i dovolenou bez rodiny. Proč? A jaké to je s i bez nich?

Rodinné dovolené jsou únikem z chaosu. Jsme hodně akční a doma se potkáváme večer. Takže s rodinou vyrážíme do hor jak v létě, tak v zimě. A dovolená bez rodiny vznikla, když klukům bylo 2,5 roku. Tatínci vyrazili na tzv. APALUCHU bez maminek. Nejdřív na vodu a poslední roky vyráží na kole kolem Dunaje, Innu a v plánu mají i Rýn. První rok jsem vygruntovala celý byt a další roky jsem raději  vyrazila také. Jezdím pravidelně k moři, ale vždy to spojím i se cvičením a výbornými lektory - Danielem Mullerem a letos s Věrou Havlovou. Ráno a večer si užívám cvičení jako klient a přes den se válím u moře, plavu a čtu - úžasný relax. Být se mnou chlapi - unudili by se.

Když jsi začínala učit pilates, doufala jsi, že jej jednou budeš učit další instruktory? Jaké byly tvé sny o kariéře?

Jsem narozena ve znamení Berana, a když se pro něco nadchnu - dělám to na 100%. Když se po roce 1989 otevřely hranice a do Česka pronikl moderní styl aerobiku - pořádala jsem na FTV VŠB semináře pro ostatní cvičitele. A teď s Pilates clinic metodou se kruh uzavírá. Pohyb byl kdysi moje zábava a nyní se stal mou prací - co víc si přát.

Kolo, nebo pěšky?

Pěšky. Miluji vysoké hory v Rakousku a Švýcarsku jak v zimě, tak v létě.

Kostým, nebo sportovní oblečení?

Sportovní oblečení.

Raketa, nebo golfová hůl?

Tenis jsem zkoušela, ale dobíhat za každou cenu míč se mi nechtělo a mým zádům a kolenům se to taky nelíbilo. Při golfu jsem venku, v krásné přírodě s bezva přáteli, nestresuji se výsledky a to se mi líbí. Ale musím přiznat, že i tam mne provází jako stín metoda Pilates clinic a díky ní mohu i s dávným výhřezem plotýnky z aerobiku hrát nejen golf.

Čechy, nebo zahraničí?

Když se najde pěkné místo a jste s přáteli je krásně všude.

Počítač, nebo televize?

Mám chytrý telefon. Skoro vše zvládám průběžně přes něj. Počítač zapínám jen občas a s televizí neztrácím čas - raděj si něco přečtu.

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra