Daniel Müller - Představení lektora IQ pohyb Akademie

22. 07. 2013

Vystudovaný matematik a dal ses na dráhu práce s lidským tělem - proč?
Chtěl jsem od malinka učit. Učit matematiku, jak to dělávala moje maminka, její otec a zase jeho otec. Ale máma to nedovolila. „Prý když si podám přihlášku na pedagogickou fakultu, tak nemám, kde bydlet“.

1. Vystudovaný matematik a dal ses na dráhu práce s lidským tělem - proč?

Chtěl jsem od malinka učit. Učit matematiku, jak to dělávala moje maminka, její otec a zase jeho otec. Ale máma to nedovolila. „Prý když si podám přihlášku na pedagogickou fakultu, tak nemám, kde bydlet“. Proto jsme vybrali školu, ze které jsem měl dost uplatnění. Hodně mne to bavilo, i když některé komplexní analýzy byly utrpením. A k tomu jsem dělal aerobik a trénoval plavání. A pak jednoho dne jsem dostal nabídku dělat manažera v centru, kde jsem mohl zhodnotit své znalosti ze školy a věnovat se lidem, tak jak se věnovali mi, když jsem nemohl chodit. A tak to začalo. Začalo spojení výuky pohybu s možností pomocí těm, co něco nemohou v pohybu udělat, mají nějaká zdravotní omezení.

2. Jak je možné, že vidíš pohyb "trochu" jinak, než fyzioterapeuté? A jak je možné, že vám to nakonec "sedí" stejně?

Lidské tělo je jedna matematika. Přesně logika. Tedy přesněji fuzzy logika. Ale to jsem kdysi nevěděl. Teď už to vím. Vše se dá odvodit. Vše se dá předvídat. Vše má svoji definici, větu, lemmu, důkaz a axiom. Takže stačí znát vzorce pohybových aktivit a je to celé. No, ještě musíte znát malinko fyziku – páky, vektory, síly atd. Proto když se divám na tělo v soustavě fuzzy logiky za což, vám páni profesoři děkuji, že jste nás dřeli, tak se musím dostat ke stejným výsledkům jako kolegové v pohybové terapii – fyzioterapeuté. Hodně záleží na samozřejmě na zkušenostech a praxi. Za poslední tři roky jsem se posunul asi nejvíce v diagnostikování, což je v náhledu na tělo to nejpodstatnější.

3. V mládí jsi plaval - proč jsi skončil?

Skončil jsem kvůli trenérovi, jak to tak bývá avšak i na druhou stranu kvůli škole. Nechodil jsem na sportovní gymnázium jak moji spolužáci a už se nedala zvládat škola a trénovaní a být všude nejlepší. (smích) Proto jsem se rozhodl a k onomu rozhodnutí ukončit svoji kariéru plavce. Dost k tomu přispěl můj trenér. Před Vánocemi mi na tréninku říkal, že tu ruku, kterou jsem měl ve fixační sádře, mám jen naoko a předstírám. A že mám moresy paničky a že si mám vzít gumy a jít posilovat. A to byla poslední kapka. A sekl jsem s ním. Pak jsem se k tomu vrátil za půl roku, jen už jako trenér dětí od osmi let. Později jsem pracoval i s dětmi od pěti let.

4. Byl jsi v managementu při otevírání několika fitness/wellness center. Bylo to jiné, když jsi otevíral svoje?

Zcela určitě to bylo jiné, ani v jednom z center to nešlo podle plánu. Vždy se něco přihodilo. Ale vždy jsem to bral jako výzvu. U prvních dvou jsem řešil jen odbornost, u toho třetího jsem řešil už i stavební úpravy a celou stavbu. Což mi pomohlo u toho posledního, u toho mého centra. Své centrum jsem již měl připravené dokonale. Samozřejmě na tu dobu. Dnes po roce a půl bych to udělal trošku jinak. A hlavně, co bylo jiné na otevírání? U svého jsem si něco vymyslel a ono to šlo udělat. Bez problému, bez delšího schůzování, přesvědčování. Mohu si říci, že to slouží perfektně a každý z klientů si to pochvaluje.

5. Kolik máš rekord v tlaku na hrudník s velkou činkou - bench press?

Tak to je otázka pod pás. A ty to víš, Zbyňku! Neb posilovna je pro mne, jako kdybych vystupoval v opeře a odzpíval tam árii z Rusalky. Do posilovny jsem chodil jen jako mladý kluk. A to jen na nohy, když jsem měl rehabilitaci po těch dvou a půl měsících, když jsem nechodil. A od té doby mám k tomu takový nějaký distanc.

6. Kniha, nebo odborný text?

Obojí. Kdysi byl poměr je asi jedna ku deseti. Deset odborných knížek a jednu beletrii. Dnes je to už malinko opraveno. Jedna ku pěti. Nejvíce čtu v autobusu ve vlaku, pokud nepracují na emailech, nápadech, tématech na školení.

7. Relaxace, nebo práce?

No samozřejmě práce, neb ona mne relaxuje. Ale už se těším na dny volna, že budu doma, vezmu si kolo či jen budu dělat pořádek ve svých věcech. A teď se těším už i na dovolenou.

8. Ovocné plněné knedlíky, nebo buchtičky se šodó?

Ovocné knedlíky s tvarohem a máslem. Ale když nejsou ony knedlíky, tak i buchtičky spapkám.

9. Jaro, léto, podzim, nebo zima?

Každý období mám rád, ale mám- li si vybrat, tak jaro a podzim. Jaro protože něco začíná a podzim, že něco končí tak jako v životě.

10. Vyřízení emailů, nebo snídaně?

No jasan že vyřízení emailů. Co kdyby tam bylo zase něco, co nepočká přeci.

Autor článku: Mgr. Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra