Radka Neubertová - Co se změnilo v mém životě? 2.díl

20. 08. 2012

Pokračování článku o tom, co se u Radky, instruktorky a trenérky Pilates, změnilo... Přečtěte si pár slov o tom, jak vede své lekce Pilates a jak se kombinuje cvičení s výchovou dvou krásných dětí.

Neomlouvám se

Z počátku jsem měla pocit, že musím klientům vysvětlovat, že budeme cvičit pomalu a skoro jsem se omlouvala, že se při cvičení moc nezpotí. Už to nedělám. Tomu, kdo má zájem se systém Pilates Institute naučit vysvětlím, proč cvičíme pomalu, kontrolovaně, v souladu s dechem. Neomlouvám se, že cvičíme jinak neboť já i moji klienti máme své výsledky. Kdo potřebuje poskakovat, švihat rukama a nohama, najde si jiné lekce s jiným lektorem. Třeba se jednou vrátí, až mu rupne v zádech ;o)

Osamostatnění

Lekce cvičení jsem vždy vedla pouze ve velkých fit centrech. Od roku 2004 - 2009 jsem lekce vedla v jednom z největších fit center v  Praze, které vlastně taky otevíral Dan a působil tam do roku 2005. Po narození Barborky jsem už neměla tolik času dojíždět do centra, už jsem nebyla tak flexibilní jako bez dětná. Ačkoliv jsem lekce začala vést 2 měsíce po narození dcerky, vedení fitka nemělo zájem se domluvit na tom, aby časy lekcí vyhovovaly i mě. Dost mě to jednání tenkrát překvapilo, neboť jsem ve fit centru působila přes 5 let a poslední 4 roky jako exklusivní instruktor. Toto jednání mě přimělo opustit tento „kolos“ a začala jsem si pronajímat malý sál v Rodinném klubu v Holešovicích na Praze 7. Zde jsem rozběhla kurz Pilates Institute. Zprvu jsem vedla 1 lekci týdně, jenže klientky si to mezi sebou začaly šířit a tak jsem se bez nějaké velké reklamy dopracovala během roku a půl k 6-ti plným lekcím týdně. Jelikož jsem sama svým pánem, časy lekcí si plánuji tak, aby to vyhovovalo mě a mé rodině. Naštěstí mi do toho už nikdo nekecá :o).

Učím se

Stále se vzdělávám. Je to nekončící cesta. Stále je co se dozvídat, co se učit, stále je někdo kdo mi může něco předat. Takže chodím na školení, workshopy, čtu odborné knihy a časopisy. Pokud čas dovolí, jdu si sem tam i zacvičit na kolegu. Dělám to pro sebe… a pro své klienty. Zaslouží si totiž to nejlepší.

Testuji

Vše, co se učím, nejprve testuji na sobě. Jelikož během lekcí jako lektor necvičím, ale cviky popisuji a stále mezi klienty chodím a opravuji je, musím vědět, jak cviky na tělo působí. Jak cvik funguje, pokud se provádí správně, ale i jak je cítit pokud se provede špatně.

Stále začínám

První začátek s Pilates Institute byl v roce 2009 cca 8 měsíců po narození Barunky, to jsem šla na první díl Matwork I. Další začátek byl, když jsem otěhotněla s Ríšou v roce 2011. Po třetím měsíci jsem vlastně začínala každý týden s jiným tělem :o). Cvičila jsem do 8 měsíce. Od 6 měsíce víceméně mobilizace páteře a pánve. Zatím poslední a nejkrušnější začátek byl po narození syna. Začínala jsem cvičit 10 dní po porodu. A musím říct, že Pilates měl své výsledky už v porodnici. Poslední dny před porodem jsem měla diastázu cca 10 cm. Už 2 dny po porodu byla stažená na 1 cm. Měsíc po porodu byla stažená úplně. (Bohužel toto není u žen automatické, některým ženám se rozestup stáhnout sám nemusí). 3 měsíce po porodu jsem zvládla dát tělo dohromady do skoro původní formy. Ještě to asi chvilku potrvá, ale jsem trpělivá :o)

Plánuji

Jsem matka managerka, takže stále musím plánovat jak skloubit rodinu a svou práci tak, aby rodina „netrpěla“ a práce nebyla šizena. Také si plánuji, co budu dělat za pár let, čemu se budu věnovat. Ráda bych se zaměřila na funkční cvičení a Pilates pro děti a třeba časem si zařídím „svůj kout“ - své studio Pilates Institute. (Pokud se Studio nepodaří, mám plán B :o) ).

Autorka článku: Radka Neubertová


Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra