Radka Neubertová - Co se změnilo v mém životě? 1.díl

30. 07. 2012

Přesně tedy od roku, kdy jsem začala „koketovat s Pilates Institute“?
Není to od doby, kdy jsem potkala Dana Müllera, neboť toho znám už fakt dlouho. Když to tak počítám, tak asi 10 let (doba Ledová).

V březnu 2009 jsem šla na první část určenou pro instruktory Pilates - Pilates Institute Matwork I., dnes po novu již Pilates Clinic Metod. Dceři Barborce bylo tehdy 10 měsíců. Ani jsem si nezaplatila Matwork celý, vlastně jsem se ani Pilates Institute věnovat nechtěla. Jen jsem byla zvědavá, o co se jedná. A byla jsem jak Alenka v říši divů… Dan mi během tří dnů udělal v hlavě totální zmatek. Potřel vše, co jsem dosud znala a považovala za správné a prospěšné cvičení. Cvičili jsme zvláštní cviky, tedy vlastně jsme jen leželi, ale to ležení bylo dost náročné a často dost bolelo. Zvláštně bolelo.

Na druhou část jsem ani jít neplánovala. Jenže… doma jsem začala pravidelně cvičit, co jsem na školení pochytila. Pouze ze zvědavosti, neboť jsem fakt nevěřila, že to funguje. A ejhle… po týdnu se páteř začala chovat při cvičení jinak, po měsíci mě přestala bolet záda. Která byla namáhaná hlavně z nošení skoro roční dcery Barborky. A tak jsem se rozhodla pokračovat… a už jsem nepřestala.
A zde je to co se změnilo od té doby co tak trochu jiný než klasický Pilates cvičím…

Pochopení

Začala jsem chápat tělo a jeho fungování. Vlastně teprve po absolvování kurzů Pilates Institute jsem porozuměla mnoha cvikům z Power yogy. Naučila jsem se, že jsou velké rozdíly mezi tím, jak by jeden cvik měli provádět klienti s různými problémy páteře (hyperlordóza, skolióza, kyfóza), aby jim cvičení bylo prospěšné a problém nezhoršovalo. S klienty si povídám, co dělají, jaké mají koníčky, povinnosti, starosti i radosti, případně zda měli nějaká zranění a snažím se pochopit proč má každý z nich „své“ postavení těla. Protože nejen fyzické zatížení těla se na naší schránce projeví. Ale i stres či smutek dělá své.

Trpělivost

Jakmile začnete s Pilates, bez trpělivosti se neobejdete. Musím mít trpělivost sama se sebou, abych se k určitým pozicím a cvikům dostala postupně. Trpělivá jsem i ke svým klientům. Je potřeba je dostatečně chválit, povzbuzovat a motivovat a pak s nimi trpělivě pracovat při cvičení. Pokud někdo čeká výsledek za 10 lekcí, bude zklamán. Jak se říká „Trpělivost růže přináší“… v Pilates třeba i po několika měsících nebo letech, ale stojí to za to!

Nepřesvědčuji

Přestala jsem lidi přesvědčovat o tom, že by jim cvičení systémem Pilates Institute pomohlo od jejich zdravotních problémů. Je mnoho lidí okolo mě, kterým daný typ cvičení či sportu neprospívá, cvičení provádějí špatně, mají bolesti. Jen jednou se zmíním o tom, co Pilates umí. Pak už je to jen na lidech zda chtějí něco změnit, udělat něco pro sebe, zbavit se bolestí a pohybových problémů. Zajímavé je, hodně z nich nechce… raději si budou stereotypně ničit tělo a stěžovat si co všechno je bolí, ale sami pro změnu nic neudělají.

Autorka článku: Radka Neubertová

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra