Pohybové desatero v kanclu

01. 04. 2020

Základní desatero věcí v kanclu pro sezení u počítače, co můžete změnit hned, abyste se jednou pro vždy zbavili bolesti zad. Upravte, či si nastavte svůj nábytek, počítač na pracovním stole tak, abyste konečně a jednou provždy přestali cítit jakékoli bolesti při sezení. Při správném aktivním sedu budete aktivovat hluboké svaly břišní spolu se svaly pánevního dna a bránice. Tudíž správným nastavením těla a ze začátku uvědomělým dýcháním přes svaly bránice, aktivujeme i posilujeme svaly zádové a břišní a tím pádem podporujeme své držení páteře.

chceš jen poslouchat 

→ Spotify

→ Apple podcasty

Desatero

Nábytek

  1. mít židli bez koleček, kdy opěra pro záda bude nastavena do pozice kolmo (žádné křeslo, ve kterém bychom mohli ležet, žádné zbytečné polstrování na opěrce zad)
  2. nastavení židle a stolu minimálně tak, aby lokty byly v úrovni stolu při vzpřímeném sedu
  3. pod stolem, kde sedíme, by neměly být žádné šuplíky či nohy od samotného stolu, abychom měli prostor na své vlastní nohy, které jsou vždy položeny celým chodidlem na zemi a hlavně paralelně (nikoli noha přes nohu, noha pod zadkem apod.)
  4. židle by mohla mít otočný kloub, kdy se otáčíme na židli celým tělem (trup a nohy) nikoli jen trupem, (tady pozor na případné vytočení jen horní poloviny těla s pevnou pánví a nepohybujícími se dolními končetinami - vede to k četným výhřezům ploténkám)
  5. vždy sedět vytažen do stropu nikoli zborceně v pohodlném křesle

Počítač

  1. žádný notebook, vždy mít možnost připojení externího monitoru či externí klávesnice a myši
  2. žádná ergonomická klávesnice, to jedině po kontrole u specializovaného fyzioterapeuta
  3. myš s dvojklikem, citlivá - a při problémech s karpálními tunely mít dočasně gelovou podložku
  4. monitor mít podložen, pokud nemá výsuvnou nožičku, minimálně párem balíků kancelářského papíru, aby oči byly minimálně v polovině monitoru - proto žádný notebook, dost bylo bolesti hlavy a krční páteře
  5. tiskárna by neměla být přímo u počítače, protože alespoň tak se několikrát za den zvednete ze židle, tak jako využíváme asistentku pro nošení kávy a papírů, raději se projděte, tím opět můžeme aktivovat svaly a tak bojovat proti bolestivosti zad, kloubů a páteře
Autor: Mgr. Daniel Müller

Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra