Daniel Muller - Historie tělesného cvičení 6.díl

07. 01. 2012

Autor Daniel Muller napsal článek pro laickou veřejnost o historii tělesného cvičení. Jedná se o rozsáhlý seriál -tento díl pojednává o éře cvičení před Jane Fonda.

Éra cvičení před Jane Fonda

Ověřeného výzkumu o výhodách aerobního programu Dr. Kenneth H. Cooperova se brzy chytila tanečnice Jacki Sorensen, která byla v roce 1969 požádána o vytvoření televizního fitness programu pro ženy. Výsledkem její práce byl dvanáctitýdenní kurz cvičení, ve kterém zkombinovala svoji doménu - tanec s aerobním cvičením. Tímto počinem byl položen základní impuls vzniku cvičení pro ženy, který se v dalších 40 let neobyčejně rozrostl a stal se tak nedílnou součástí každé moderní ženy.

Před touto dobou se ženy chodily vyřádit s muži do tanečních klubů, kde protancovaly celý večer v rytmu tehdejší moderní hudby, kterou jejich rodičové považovali za ostudnou. Pomalu se taneční večery vytrácely a tak se ženy uchylovaly ke cvičení ve skupinkách. Daný styl skupinového cvičení se velice rychle rozšířil po Americe a šířil se i dál za oceán.

V padesátých a šedesátých letech to nebyly jenom ženy, které udávaly trend cvičení na televizních obrazovkách, ale byli to především muži. Nejznámější muž televizního cvičení Ameriky byl Jack LaLanne přezdívám taktéž “King of fitness”. Byl odborníkem nejen na samotné cvičení ale také na výživu, kterým se věnoval celý život. Jeho inovace ve fitness zahrnovali první leg extension machine a první pulley machine s použitím lan a závaží. Dodnes patří právem ke skupině „Godfather of Fitness.

Druhým mužem revolučního fitness průmyslu na počátku sedmdesátých let byl Richard Simmons, který v roce 1973 hledal v Los Angeles fitness centrum, které by bylo pro lidi, kteří nejsou zrovna v plné kondici. Bohužel v celém městě nenašel a tak v roce 1974 po konzultacích lékařů a fitness odborníku na výživu vytvořil program pro tyto lidi. Zaznamenal neobyčejný úspěch s novým programem, který na americkém trhu chyběl. Jeho 50 fitness videí, kterých se prodalo ve světě přes 20 milionů kopií, ho katapultovaly na výsluní fitness průmyslu. Jeho televizní pořady o cvičení měly obrovský úspěch, byly taktéž oceněny cenami Emmy Awards.

Celý článek naleznete na aerobics.cz

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra