Zbyněk Petr - Cvičení v těhotenství - 1. trimestr

18. 11. 2012

I v těhotenství se dá cvičit. Pojďte si přečíst článek Zbyňka Petra o cvičení během I. trimestru. Co dělat a nedělat...

 

Těhotenství není nemoc, jak říká mnoho lidí, ale na druhou stranu je to opravdu „jiný“ stav. A s tím je potřeba počítat, zvlášť při fyzické aktivitě. Všechny „těhule“ si rozdělíme na 4 základní typy: 1. Ty, které se bojí cokoliv dělat. 2. Ty, které dělají úplně všechno. 3. Ty, které si nechají poradit, jak se v těhotenství hýbat 4. Ty, které jsou na rizikovém těhotenství. V prvním případě jde o to, aby takovým ženám někdo odborně vysvětlil, k čemu je fyzická aktivita v těhotenství dobrá a v čem může v tomto stavu pomoct. V druhém případě by bylo takové ženy dobré usměrnit, protože ne všechny fyzické aktivity jsou vhodné. Určitě ne ty, kde je zvýšené riziko zranění, pádu, přehřátí či natřásání dítěte. Jde o to, jestli si takové ženy vůbec dají říct… Případ třetí je pro nás cvičitele ideální a o takových ženách budu psát. Ve čtvrtém případě se do žádné fyzické aktivity, ve formě sportu, nepouštět!

Pokud se rozhodne zdravá těhotná žena pravidelně cvičit, jen do toho! Má to spoustu výhod…třeba eliminace různých problémů s pohybovým aparátem, následné rychlejší vracení se do kondice, nižší riziko nadváhy, zrychlení stažení případného rozestupu břišní stěny apod. Je důležité, aby fyzickou aktivitu, kterou se hodlá vykonávat, dělala již před těhotenstvím a neučila se nic nového. Na to bude čas až po porodu… Takže pokračovat ve svých zaběhlých aktivitách, jen se trochu přizpůsobit tomu „jinému“ stavu.

celý článek naleznete na webu aerobics.cz

Autor článku: Mgr. Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra