Zbyněk Petr - Cvičení v těhotenství - 4. trimestr

05. 03. 2013

Zajímá vás, co je to "čtvrtý trimestr"? My jsme to také nevěděli, ale Zbyněk Petr to ví a něco vám k tomu řekne. Čtěte poslední část o cvičení během těhotenství.

Po minulých článcích se už konečně dostáváme na konec tohoto miniseriálu – miminko už je na světě a klientka už není těhotná… Jak se nyní zachovat s pohybovou aktivitou? Bude záležet, jaký byl porod a jak se novopečená maminka cítí.

Pokud byl porod přirozený, tedy neoperativní, už druhý den může žena začít pracovat s dýcháním. A to jak s hrudním, tak břišním. Také může přidat lehké protahování dolních končetin, tak zvaná cévní gymnastika. To vše v leže na zádech, do ostatních pozic se může vrhnout až druhý a třetí den. Od čtvrtého dne přidá aktivaci pánevního dna a stabilizační cviky, jako třeba „kočka“, cviky v sedě apod. Plus může přidat cviky na korekci držení těla, které mohlo těhotenstvím dosti utrpět… Dobré je i zařadit lehkou aktivaci prsních svalů, která může ze začátku pomoci tvorbě mléka.

Po císařské řezu se situace mění. V takovém případě se všechno zpomaluje. V leže na břiše by se měla maminka objevit až po vyndání stehů. Pánevní dno aktivovat až po třetím poporodním dni a stabilizační cviky začít zkoušet až od pátého dne.

celý článek naleznete na webu aerobics.cz

 Autor článku: Mgr. Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra