Zbyněk Petr - Jak mi pomohly skupinové lekce?

12. 12. 2014

Vždy jsem se cvičení skupinových lekcí bránil. Proč bych přeci já, osobní trenér, měl vést skupinu? Mám přeci klienty na individuální trénink a mám jich dost. Tak proč ještě učit skupinové lekce.

Jenže poté, co jsem se dostal kdysi do mezinárodní sítě fitness center, začal se vzdělávat a spousta školení byla koncipována i pro lektory skupinových lekcí, jsem i já začal vést tzv. skupinovky.

Začal jsem lekcemi na stacionárních kolech

Už na nich jsem viděl, že vést skupinu lidí v pohybové aktivitě je úplně jiná disciplína, než individuální péče. Mnohdy i zábavnější… Nicméně když jsem časem začal vést skupinové lekce Pilates Institute® a Flowin®, nestačil jsem se divit, jak se změnil můj pohled na individuální trénink.

Při skupinové lekci se totiž musí člověk soustředit na všechny své klienty, a to je mnohem obtížnější, než při osobním tréninku. Při něm jsem si vždy myslel, že na svém klientovi vidím všechno - chyby, pohyby, držení těla atd. Jenže tohle všechno jsem najednou musel vidět třeba na deseti lidech ve skupině a každý byl úplně jiný! Poté, co jsem se to ve skupině naučil, tak mé osobní tréninky najednou začaly být jiné…

V čem?

Začal jsem mít mnohem ucelenější přehled o svém klientovi. A jak mám oči jen pro něj (a ne pro několik dalších klientů), začal jsem vidět mnohem víc věcí, než dříve. Začal jsem více vnímat klientovy pohybové stereotypy při tréninku v jednolitých cvicích a mohli jsme je hned rovnou i odstraňovat. Najednou byl klient přede mnou více čitelnější a já s ním mohu detailněji pracovat.

Proto všem osobním trenérům doporučuji vést skupinové lekce, pokud máte tu možnost. Nebo je aspoň občas navštívit a při cvičení sledovat ostatní klienty, jak se hýbou a co dělají za chyby. A pokud je kvalitní instruktor skupinové lekce, tak si všímat i jeho postřehů a instrukcí… Je to další cesta, jak se rozvíjet ve své práci a v našem oboru, který není jednoduchý, pokud v něm chceme být opravdovými profesionály. Vždy jde totiž o zdraví klienta, a pokud na něm víc vidím, lépe ho můžu při pohybové aktivitě vést…

Určitě mi mnozí trenéři dáte za pravdu, že?

Autor článku: Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra