Irena Zoubková - Změna životního stylu po rakovině

18. 05. 2012

Pokud jste si prošli vážnější nemocí a obáváte se vrátit zpět do běžného aktivního života, přečtěte si článek o tom, jak jsem to zvládla já po rakovině. Jestliže vám v pohybu nic nebrání, nebraňte se mu ani vy.

Vážných nemocí je v dnešní době celá řada. Tou možná nejvážnější je stále rakovina. Ať už jste o této nemoci slyšeli cokoliv, nebo jste si ji u sebe nebo u svého blízkého prožili, vězte, že rakovinou život vždy nekončí. Nejsem lékař, tudíž nemohu kompetentně rozepsat možnosti změny životního stylu po jiných vážných nemocech, ale jelikož jsem sama bývalá onkologická pacientka, zkusím vám popsat, jak taková změna životního stylu může vypadat.

Strašák rakovina

Nejdříve bych měla podotknout, že rakovina postihuje všechny žijící generace. Jinak ji prožívá dítě, jinak dospívající či dospělý člověk. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, jedno máte společné a tím je boj o život, který je zakořeněný ve vaší hlavě. Už navždy budete na život pohlížet jiným okem než ti, kteří nic podobného nezažili.

Z vlastní zkušenosti vím, že jsou dvě skupiny lidí, kteří se odléčili. Jedna skupina jsou lidé, kteří pesimisticky sedí doma a bojí se vrátit zpět do života s tím, že by si znovu mohli ublížit. Druhou skupinou jsou ti, kteří získali tzv. „druhý dech“ a snaží se po nemoci žít naplno. Myslím, že se mohu zařadit právě do té druhé skupiny. I když to už zcela naplno nikdy nepůjde, mně stačí pocit, že mám snahu žít svůj život, jako kdyby žádná nemoc nikdy nebyla. Vyjma pravidelných kontrol, schůzek s jinými onkologickými pacienty nebo komunikace ohledně nemoci s lidmi, kteří se mě na nemoc ptají.

U každého člověka je doba po léčbě jiná, je to v závislosti na druhu a délce léčby. Nejvíc zde ale pomáhá psychika a okolí pacienta. Moje diagnóza si vyžádala celkem 3 vážné operace v oblasti břicha, 4 série chemoterapie a poté transplantaci vlastních buněk. Když to sečtu dohromady, celkem skoro 3 roky nicnedělání, chození do nemocnice, léčba, pooperační klidový režim, potransplantační  sterilní režim. Během průběhu nemoci, a zhruba ještě rok po ní, přísná dieta. Ještě dalších pár let po nemoci tuny různých léků, mastí a vodiček a zákaz všeho možného.

celý článek na téma návrat do života po rakovině naleznete na webu aerobic.cz

Autor: Irča Zoubková

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra