Daniel Muller - Civilizační choroby - 2. díl

10. 01. 2012

Daniel Muller připravil pokračování článku o civilizačních chorobách pro internetový magazín o aerobiku, fitness a body and mind - aerobicstyl.cz na téma low back pain.

V dnešní době již víme, že základem odstranění LPB (low back pain) a další chronicky opakující se bolestivosti pohybového aparátu je pohyb. Podle všech výzkumů fyzioterapeutů a lékařů na celém světě je mechanický pohyb to nejdůležitější v našem životě. Proto pozor na ono lenošení, které vzniká z přebytku času, kdy za nás všechno dělají přístroje a stroje. Kdo z nás v tomto týdnu umyl nádobí, myslím umyl ručně po nedělním obědě a ne jen to nádobí nastrkal do myčky a zmáčkl čudlík? Tímto opravdu moc pohybu nevykonáme a naše tělo bude opět vyžadovat jiný pohyb. Bez pohybu, který je součástí života, to prostě nejde. Bez správného pohybu by nemohla být prováděna ani řada nezbytně důležitých funkcí našeho těla.

Kdo z nás v tomto týdnu umyl nádobí, myslím umyl ručně po nedělním obědě a ne jen to nádobí nastrkal do myčky a zmáčkl knoflík? Tímto opravdu moc pohybu nevykonáme a naše tělo bude opět vyžadovat jiný pohyb. Bez pohybu, který je součástí života, to prostě nejde. Bez správného pohybu by nemohla být prováděna ani řada nezbytně důležitých funkcí našeho těla.

Z toho důvodu bylo tělo „navrženo“ pro dynamickou aktivitu, kterou bohužel při sedavém zaměstnání nikdo zcela přesně nedodržuje. Většina z nás sedí více jak dvanáct až patnáct hodin na židli, sedadle v dopravním prostředku či v automobilu. A to mám na mysli správný aktivní sed na dřevěné židli, žádné polstrované, otáčivé a měkké. Není to jen běžný každodenní obrázek pracovního procesu dospělých ale dneska bohužel i mnoha dětí. Nikdo z nás se již nevěnuje tolik pohybu, jako tomu bylo dříve. Pamatuji si časy, a to nejsem tak starý, kdy jsme si hrávali venku na honěnou nebo jen tak na klepáči viseli jako netopýři. Dneska řada z mladých ani neví, co je to klepáč natož, jak má viset jako netopýr, že?

celý článek naleznete na webu aerobicstyl.cz

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra