Daniel Muller - Civilizační choroby - 3. díl

11. 01. 2012

Daniel Muller připravil pokračování článku o civilizačních chorobách pro internetový magazín o aerobiku, fitness a body and mind - aerobicstyl.cz na téma low back pain - pohybová aktivita.

Od bolestivosti zad, páteře a kloubů nepomohou žádné barevné lentilky, žádné drahé speciální mazání. Tady pomůže jen znovu objevení tělesné pohybové aktivity. Ale pozor té správné pohybové aktivity. Pohyb by měl být přirozený a přiměřený naši celkové zdatnosti a možnostem pohybového a opěrného aparátu. Přesně už vidím, jak plno trenérů a instruktorů doporučuje ploténkářům plavání prsou s hlavou nahoře s argumentací, pohyb jako pohyb. Tak tady si dejme velký pozor, aby nám onen pohyb zase více neublížil, než pomohl k odstranění bolestivosti zad.

Už náš největší učitel tělesného cvičení – Miroslav Tyrš propagoval ve zdravém těle zdravý duch. Myšlenka pohybu je stále nadčasová, i když dnes už víme, že postoj paty k sobě, špičky ven, stáhnout zadek vypnout hruď není tak zcela optimální po zdravotní stránce pro běžnou populaci

Pohyb by měl být přirozený a přiměřený naši celkové zdatnosti a možnostem pohybového a opěrného aparátu. Přesně už vidím, jak plno trenérů a instruktorů doporučuje ploténkářům plavání prsou s hlavou nahoře s argumentací, pohyb jako pohyb. Tak tady si dejme velký pozor, aby nám onen pohyb zase více neublížil, než pomohl k odstranění bolestivosti zad.
Už náš největší učitel tělesného cvičení – Miroslav Tyrš propagoval ve zdravém těle zdravý duch. Myšlenka pohybu je stále nadčasová, i když dnes už víme, že postoj paty k sobě, špičky ven, stáhnout zadek vypnout hruď není tak zcela optimální po zdravotní stránce pro běžnou populaci.

Pohyb, kterému by se měl člověk věnovat aktivně minimálně jednu až dvě hodiny denně, nikoli týdně či jak si řada lidí myslí měsíčně je pro nás určitým návodem - lékem k odstranění bolestivosti zad. Celkově však myšleno jakýkoli pohyb v součtu minimálně třetiny pracovního dne – jedná se o cvičení ve fitness, chůzi po jezdících schodech, procházky s pejskem, tlačení kočárku či jen pohyb venku s dětmi atd.  Správné cvičení pomůže od bolesti zad, páteře a kloubů za stejnou dobu, po jakou jsme své tělo šidili o pohybové aktivity. Jedna hodina cvičení nepomůže a nic neodstraní, stejně tak jako dlouhodobě nepomohou léky proti bolestivosti. Mnozí z nás se domnívají, že je bolestivost zad nepostihne a že jsou teď zdraví. Ale bohužel opak je pravdou. Pokud je někomu třicet let a nebolí ho teď záda, tak všichni odborníci v oblasti tělesné kultury doporučují už jen správné cvičení jako prevenci proti případné bolestivosti zad.

celý článek naleznete na webu aerobicstyl.cz

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra