Irena Zoubková - Nebojte se cvičit po rakovině

14. 06. 2012

2. díl článku navazující na Změna životního stylu po rakovině vypráví o tom, jaké pohybové návyky můžete během a po nemoci získat a co můžete udělat pro jejich odstranění.

Každý, kdo podstoupil operaci, byl mu z těla vyjmut nějaký lidský orgán nebo byl dlouhou dobu připoután na lůžko, ví o bolestech, bolestech zad a držení těla své. Bez pomoci nemocničních rehabilitačních sester by to bylo hodně náročné. Ovšem po léčbě tyto bolesti přetrvávají, protože většině pacientů nikdo neřekne, jak by měl teď své tělo vlastně správně „držet“. O správném zapojení svalů zde ještě nemůže být řeč, a když už je člověk zapojit dokáže, je zase limitován za ty roky naučeným postojem, sedem, dokonce i lehem. Nesahejte po lécích na bolesti, ty vám bolesti jen utiší, ale neodstraní. Vyhledejte odborného instruktora či trenéra a začněte se hýbat!

Následky  nemoci jsou druhou stránkou věci. Kvůli třem operacím břicha je pro mě obtížné tyto svaly při tréninku správně zapojit. Problém mi občas dělají i silové cviky na horní část těla, jelikož jsem v těchto místech měla 8 měsíců implantovanou žilní kanylu. Chemoterapie se usazuje i na plicích, takže mám při rychlejší chůzi do kopce nebo při běhu lehké problémy s dýcháním. Po odebírání vzorků kostní dřeně z pravé kyčle cítím po jakémkoliv delším pohybu trochu nepříjemný tlak v třísle. Ale to jsou jen maličkosti oproti tomu, že jsem ráda, že se mohu krásně hýbat a že mě nic už nelimituje. V osobním tréninku dbám na své tělo a cvičím tak, abych se cítila dobře. A při své práci instruktora na svých hodinách necvičím po celou dobu lekce, ale dohlížím, aby moji klienti cvičili správně.

Každý, kdo podstoupil operaci, byl mu z těla vyjmut nějaký orgán nebo byl dlouhou dobu připoután na lůžko, ví o bolestech, bolestech zad a držení těla své. Bez pomoci nemocničních rehabilitačních sester by to bylo hodně náročné. Ovšem po léčbě tyto bolesti přetrvávají, protože většině pacientů nikdo neřekne, jak by měl teď své tělo vlastně správně „držet“. O správném zapojení svalů zde ještě nemůže být řeč, a když už je člověk zapojit dokáže, je zase limitován za ty roky naučeným postojem, sedem, dokonce i lehem. Nesahejte po lécích na bolest, ty vám bolesti jen utiší, ale neodstraní. Vyhledejte odborného instruktora či trenéra a začněte se hýbat!

celý článek na téma návrat do života po rakovině naleznete na webu aerobic.cz

Autor: Irča Zoubková

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra