Daniel Müller - Otázky a odpovědi z Lidových novin 3.díl

26. 11. 2012

Třetí část článku z Lidových novin, kde Daniel Müller odpovídal na otázky týkající se zdravého pohybu a všeho, co k němu patří. Článek vyšel 21. září 2012.

Prosím, uveďte základní výhody (přednosti) a nevýhody (úskalí) u těchto tréninků:

osobní trénink (individuální lekce) x skupinový trénink (lekce)

Výhod osobního tréninku jsou ať již fitness, pilates, yogy či další jiné sportovní aktivity je celá řada. Ta největší a myslím, že nejdůležitější je, že máte trenéra jen sám pro sebe. Může se vám plně věnovat celou lekci. Může řešit vaše pohybové návyky a celý trénink upravit přesně tak, aby vám v co nejkratší době přinesl kýžený efekt. Je to sice malinko dražší, ale vyplatí se to. Pokud tedy nemáte trenéra, co jen počítá opakování a ví to, že máte jen dvě nohy a dvě ruce.

Naproti trénink skupinový je zase pro někoho třeba jen finančně zajímavější a dosažitelnější než osobní lekce. Jedna z výhod je pravidelné setkávání s účastníky dané lekce a kolektivní motor vedoucí ke zlepšování. Někdy se vám nechce, ale víte, že se tam setkáte s kamarády a tak vždycky vyrazíte na trénink. Přece tam nemůžete chybět! Je to taková společenská událost, kde se můžete i seznámit a navázat přátelské i partnerské vztahy. Znám celou řadu přátelství, která vznikla v tělocvičně.

domácí cvičení (např. podle DVD) x fitness x outdoor aktivity (procházky, plavání, nordic walking apod.)

Abych byl upřímný, podle DVD jsem celou lekci nikdy neodcvičil. Nebavilo mne to. Vždy jsem a i dnes potřebuji kontrolu trenéra nebo instruktora. Na DVD vám nikdo neřekne, zda jste správně či nikoli. Vždy potřebujete k tomu někoho, kdo se na vás dívá. Kdo vás kontroluje a chce vám pomoci dosáhnout vašeho cíle. Vím od svých klientek, které jsou po celé ČR a SK, že ten kontakt žádné DVD nenahradí. Na druhou stranu vím, že když je nějaká žena daleko od možnosti chodit cvičit, tak DVD bude asi jedna z možností, jak cvičit doma. Na druhou stranu jsou právě ony outdoorové aktivity, které jsou dostupné všude a všem. Každý může jít pěšky na procházku, každý může jet na kole či jet na bruslích. V létě si třeba jít zaplavat a v zimě se projet na běžkách. Dělat prostě cokoli. Hýbat se. Třeba skládat uhlí u babičky na chalupě nebo štípat dřevo. To je podle mne nejlepší fitness aktivita.

Jídelníček a výživový plán od poradce - ANO x NE

Určitě ano. Vždyť každý nemůže rozumět všemu? Nebo je stále v nás pozůstatek našich tatínků „kutilů“ z dob minulých? Určitě si sami doma v kuchyni neodoperujete slepák jen tak podle příručky? Nebo ano? Každá odborná služba by měla být poskytována odborníkem. Avšak máte pravdu, není výživový poradce jako výživový poradce. Díky vlastní praxi jsem si jich řadu vyzkoušel. Většinou jsem se však divil, co mi bylo doporučeno. Dnes bohužel však už vím, že nejdůležitější jsou reference. Ne reference z internetu bez kontaktu. To si tam může napsat každý, co chce. Myslím tím reference ústní, klientovo doporučení dalšímu klientovi. Jen tak budete mít jistotu, že nenaletíte a opravdu upravíte svůj jídelníček.

Diety ANO x NE

Co je vlastně dieta? Podle wikipedia je to řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem specifického cíle. Dieta podle mne je snížení přijmu, myšleno na standardní hladinu - nikoli na nulu, jak si většinou lidé myslí a hlavně zvýšení výdaje energie - takže pohyb. To je celá moje dieta. Mnohdy stačí mít stejný příjem, pokud to výše není přehnaná a zařadit více pohybu. Stačí přestat jezdit do práce autem, či sem tam vyjít schody a začnou kila ubývat.

Autor článku: Roman Hrůza, externí spolupracovník Lidových novin

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra