Daniel Müller - Otázky a odpovědi z Lidových novin 4.díl

29. 11. 2012

Poslední část článku z Lidových novin, kde Daniel Müller odpovídal na otázky týkající se zdravého pohybu a všeho, co k němu patří. Článek vyšel 21. září 2012.

Dýchání - umění dýchat - jakou důležitost má náš dech při cvičení?

Dýchání? Co to vůbec je? Pro někoho základní věc, kterou ani nevnímá a pro někoho velká dřina. Pro nás, učitele pohybových aktivit, je to jedna z hlavních složek pohybové nauky. Avšak pro běžného klienta je to někdy stresující faktor, na který musí myslet při cvičení. Málokdo umí totiž dýchat. A z toho pak i řada problémů, jako jsou bolesti zad, krční páteře či bolesti v pánvi, jsou jenom důsledkem špatného dechového stereotypu. Umět dýchat správně dá pořádnou fušku. Avšak naučit se dýchat je ještě namáhavější práce. Neboť dech je ovlivněn držením těla a tělo je ovlivněno dechem. Takže když je někdo pár let u počítače a má zatuhlý hrudník, tak časem bude mít problém s dýcháním a s pohybem vůbec. Proto zdravotně funkční trénink by měl být i o výuce dechu. V našem centru klademe důraz na dech a mohu říci, že úspěšnost u svých klientů v odstraňování špatných pohybových návyků a v odstraňování bolesti je obrovská.

Pitný režim

Pitný režim je stále u nás tak nějak nezvládnutý. Buď lidé pijí moc, anebo zase málo. A tak se kdysi usoudilo, že musí pít během cvičení. Za dob mé aerobikové kariery jsme museli vypít až 0,7 litru vody během hodiny.  Ale co to bylo platné, když přes den si dali sklenku vody a pár káv, čajů a nic víc. Každý ví, že má vypít dva a půl litru denně jako minimum. Ale praxe je jiná. Někteří ani litr nedají přes den a pak na cvičení to dohánějí. Každému vždy říkávám: „Napusť si láhev vodou nebo čajem a tu během dne v práci musíš vypít.“ Teď mám na mysli 1,5 láhev, nikoli pul litrovou. Pak během cvičení si jen tak cucni a budeš mít vše vybalancováno.  Přesně se tím řídím a nemám žádný problém s tekutinami.

Relaxace a meditace - psychická pohoda - určitě také důležitá součást „očisty těla“ - máte své rituály?

Relaxace je stejně důležitá, jako samotný výkon. Pro někoho je relaxace dokonce i větší dřinou než samotné cvičení. Je řada lidí, co se neumí uvolnit, co neumí zpomalit či dokonce zastavit. To ale pak končí dost špatně. Měl jsem klienta, který stále pracoval a spal jen dvě až tři hodiny denně. Teď je mu přes padesát let a je slovy účetního na odpis. Teď se začíná učit relaxovat a pracovat na sobě. Ale to už je pozdě. Proto jsem začal už i já více relaxovat. Dopřeji si delší spánek, tak okolo šesti hodin a sem tam i nějakou tu lahvinku dobrého vína s přáteli.

Autor článku: Roman Hrůza, externí spolupracovník Lidových novin

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra