Daniel Müller - Otázky a odpovědi z Lidových novin 2.díl

23. 11. 2012

Druhá část článku, kde Daniel Müller odpovídal na otázky týkající se zdravého pohybu a všeho, co k němu patří. Článek vyšel 21. září 2012 v Lidových novinách.

Na svých stránkách také zmiňujete výuku inteligentního pohybu. Prozraďte, o co jde?

Inteligentní pohyb je pohyb pro každého.  Ať je vám dvacet, pět nebo sedmdesát. Ti všichni jsou naši klienti, co se učí své tělo vnímat. Vnímat a pracovat na zlepšení. Zlepšení hybnosti a síly, kterou potřebují v každodenním životě. Inteligentní znamená zdravý a funkční pohyb. Spojení, které vám pomůže si v sedmdesáti zavázat tkaničky. Zajít si v oněch letech s chlapy na pivo, či jen tak si sednout s ostatními děvčaty do kavárny na zákusek. A to vše bez hole či holí. Naprosto mobilní, zdraví a bez bolesti. Myslím, že už bylo dost cvičení ve fitness, které vás nutí tělo používat zcela odlišně od reálného života. Hesla typu: “ Bedra tlačíme do podložky.“,  „Co bolí, to sílí.“, už opravdu nejsou zcela aktuální hesla pro oblast výuky pohybových aktivit.

Ve vašem studiu se zaměřujete hlavně na „klidnější“ formy, jako je pilates. Pro koho je tato aktivita vhodná a jaké trendy v této oblasti jsou?

V našem Centru funkčního pohybu na Smíchově nemáme jen pomalé formy, ale je pravdou, že jich máme více než těch rychlejších. Základem všech našich aktivit je představa o pohybu. Samotný Joe Pilates učil první představu o pohybu, a pak až pohyb samotný. Tímto pravidlem se řídíme i my. Neustále dbáme při výuce  pohybu ať již u sportovců, seniorů, dětí či klasické populace i se zdravotním omezením na to, aby si uvědomovali své tělo a pohyb, který vykonávají. Jen tak se mohou zlepšit. Cvičení u nás je pouhou naukou o pohybu, jako to je ve škole. Každý sám musí pak trénovat doma, jako když se učil na další hodinu. Pilates je pro všechny, tedy ten zdravotní pilates, kdo chtějí na sobě pracovat i více než jen v tělocvičně. Není nikoho, kdo by to nemohl cvičit. I lidé po operacích plotének či se šrouby v páteři pracují u nás na zdokonalení své formy pomocí Pilates Clinic Metod. Kdo nechce, hledá jen samé výmluvy.

Věnujete se i klientům se zdravotními omezeními. Můžete vyjmenovat možnosti rehabilitací a pohybových aktivit pro tyto klienty?

Klientů se zdravotními omezeními je dnes většina. Před dvanácti lety, kdy jsem začal ve fitness průmyslu pracovat, bylo jich asi daleko méně. Možná taky ne. Asi jsem se tolik toho nevšímal. Bohužel dnes je situace zcela jiná. Každý má nějaké omezení a v tom věk nehraje vůbec žádnou roli. Možnosti jsou v dnešní době větší než v minulosti co se týká postrehabilitační péče. Dnes existují speciální postrehabilitační centra, kde lidé mohou pracovat na svém zlepšení už i po ukončení řádné rehabilitace. Moc sice těch center není, ale skoro každé větší město jedno či dvě mají. Zde přesně ví, jaká pohybová aktivita je pro daného klienta na začátek ta nejvhodnější. Ať je to spíše cvičení pomalého charakteru body and mind či středně lehké zátěže pro posílení svalů, či pokračování a navazování již započaté práce z rehabilitace. Kdysi byly jen fitness centra. Činky, aerobik a nevím co ještě. Tam fyzioterapeuti klienty po ukončení základní rehabilitace raději neposílali. Báli se, co s těmi klienty udělá fitness. Chronických pacientů posílaných do fitness center s bolestí zad má zdravotnictví až moc. Ani se nedivím, když někdy vidím své kolegy v oboru, co s těmi lidmi dělají. Zní to možná dost krutě, ale děkujeme jim. Neboť díky nim, my uvědomělí a znalí pohybu, máme práci. A to se nezmění, dokud si klient nebude sám uvědomovat, s kým cvičí. Kdo s ním pracuje. Komu svěřuje svou páteř, zdraví. Proto vznikají snahy o nějaké centrální registry, které by mohly zaručit určitou kvalitu a váhu těchto odborníků.

Autor článku: Roman Hrůza, externí spolupracovník Lidových novin

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra