Zbyněk Petr - Natržené lýtko – specifikace a léčba

23. 07. 2013

Je vám nad 35 let? Pak zvyšte pozornost! Jste mladšího věku? I vás toto zranění bohužel může potkat, i když u vás ještě nenastupují určité degenerativní změny…

Sval se skládá ze svalových vláken, která udržují stále jisté napětí, takzvaný svalový tonus. Obecně je natržení svalu charakterizováno jako přetržení několika svalových vláken. Dochází k přepětí svalu (zvýšení svalového tonu), které je vyšší než při natažení svalu (tzv. „přetažení“ svalových vláken) a nižší, než by vedlo k úplné ruptuře celého svalu. Jak natržený sval poznáte? Dovolím si to charakterizovat mými slovy, když se mi stala částečná ruptura lýtkového svalu (která je díky častému přetížení lýtek velmi častá) v oblasti vnitřní hlavy m. gastrocnemius v kombinaci s m. soleus. Cituji se: „Aaaaa, k…, do…, ty v…, aaaaa!!!“  To vše několikrát dokola a v různých obměnách. To celé v poloze „umírajícího fotbalisty“, který se v leže na zádech drží za nohu s bolestivou grimasou ve tváři, ať už dostal úder kamkoliv nebo spadnul jakkoliv.

Jinými slovy – je to velmi silná, řezavá bolest v lýtku, doprovázená křupnutím v postižené oblasti. To celé vás složí k zemi, protože se na nohu nemůžete postavit a nemůžete nijak hýbat v kotníku. Toto může nastat při neočekávaném prudkém pohybu, doprovázeném tlakem na lýtkový sval, při únavě, chronickém přetížení, dehydrataci, a samozřejmě při špatném/nedostatečném rozcvičení. Já přisuzuji můj úraz prvním dvěma důvodům… Poté můžete za krátký čas zjistit otoky v místě bolesti, případně modřiny a velkou citlivost svalu v postiženém místě. První pomoc by měla nastat okamžitě – a to kompresní stažení svalu a ledování. Poté ideálně převoz do nemocnice na vyšetření a zahájení léčby.

Léčba natrženého lýtka

calf_sprain_1Následná léčba může trvat u nižšího poškození cca 2 týdny, u větších poškození (bohužel můj případ) až měsíc. A léčba? Absolutní klid, v případě  znehybnění kotníku (např. sádrovou dlahou) s nohou nahoře kvůli návratu krve, protože se znehybněním pracují špatně tzv. svalové pumpy, které při aktivitě svalu pomáhají pumpovat krev nahoru z dolní končetiny. Takže vzniká i riziko trombózy. K tomu je samozřejmě zakázané jakékoliv zatížení (možnost opětovného poškození), včetně domácích prací, milé dámy… Chůze s berlemi, protože na nohu není šance ani došlápnout. Po doléčení vzniká ve svalu pružná jizva, která ale může zapříčinit následný trvalý lehký tah v lýtkové oblasti.

Takže tak vypadá ve zkrácené a zjednodušené formě zranění typu natržení lýtkového svalu. Příště se budu věnovat ohledně tohoto tématu následné rehabilitaci. A co v ní bude? Dle lékařů rozhýbání a postupné zatěžování poškozené dolní končetiny. Bohužel toto je jen část celé rehabilitace, nicméně to je „klasika“. Ale chápu, že lékaři a rehabilitace nemohou čerpat od pojišťoven více peněz než na několik rehabilitačních „sezení“. Jenže poškozená noha bohužel není vše, protože je potřeba, jako vždy, pracovat s celým tělem a na měsíc změněný pohybový stereotyp je třeba také následná rehabilitace. Takže já k tomu přidávám ještě uvolňování a relaxace druhé, přetížené, dolní končetiny, po které týdny chodíte a skáčete. K tomu následné uvedení zádových svalů do rovnoměrné práce, která je narušená týdny se belhajícím pacientem po jedné noze… Ještě že existují centra, která takovou post-rehabilitační péči nabízejí (např. to naše – Centrum Funkčního Pohybu nebo např. centrum na Moravě jedné z našich lektorek: Pilates for Health). Jenže to už se často klientům nechce platit. Nicméně nakonec jim díky trvajícím problémům nic jiného nezbývá…

Autor článku: Mgr. Zbyněk Petr

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra