Jana Šimková - rozhovor s instruktorkou Evou Veselou

20. 09. 2014

Co to vůbec je Kineziotaping? Kineziotaping je neinvazivní metoda, při níž se na pokožku lepí elastické pásky - tapy - na bavlněné bázi.  Díky takzvaným konvolucím (zvlnění), dochází ke zlepšení průtoku krve i lymfy, uvolnění svalů a dalším ozdravným procesům...

1. Co to vůbec je Kineziotaping?

Kineziotaping je neinvazivní metoda, při níž se na pokožku lepí elastické pásky - tapy - na bavlněné bázi.  Díky takzvaným konvolucím (zvlnění), dochází ke zlepšení průtoku krve i lymfy, uvolnění svalů a dalším ozdravným procesům. Tyto pásky mohou na těle zůstat nalepeny i několik dní. Metodu vyvinul japonský lékař a chiropraktik Kenzo Kase. Uvádí se, že první velkou sportovní akcí, kde byl kineziotaping použit byly Letní olympijské hry v Soulu v roce 1988.

2. Kde jsi se s ním poprvé setkala?

Kineziotaping jsem poprvé zaregistrovala při sportovních přenosech v televizi. Barevné pásky nalepené na různých částech těla jsou k vidění například u tenistů, volejbalistů či atletů. Takříkajíc naživo jsem se ale s kineziotapingem setkala při studiu instruktorského kurzu pilates. Jedna kolegyně přišla ráno na trénink s "přeleženým krkem" a měla obavy, že nebude schopná cvičit. Naše lektorka jí nabídla, že jí krk zatapuje. Kolegyně se na sál vrátila se slušivými oranžovými páskami nalepenými podél kývačů hlavy a zhruba po čtvrthodince si libovala, že cítí, jak se jí krk uvolňuje. Prakticky jsem pak kineziotaping studovala v kurzech Edu Spa College pod vedením Bc. Kamila Štědráka.

3. Jak se liší Kineziotaping od klasického sportovního tapu?

Kineziotaping na rozdíl od klasického tapu klienta neomezuje v pohybu ani v běžném životě. S nalepenými tapy se můžete bez problémů koupat, jen je třeba namočený tape opatrně vysušit ručníkem směrem od středu ke krajům.

4. Je víc druhů? Hraje barva tapu nějakou roli?

Podle způsobu aplikace rozlišujeme tapy svalové, ligamentózní, korekční, lymfatické. Co se týká tvaru tapu, může klient odejít "vyzdoben" tapem ve tvaru písmene I, V, pavoukem či hvězdou, záleží na tom, co potřebuje ošetřit. Například hvězda se lepí na výhřezy plotének, véčko můžeme použít třeba na krk.

Výběr barvy tapu je pocitová záležitost a hraje roli spíše okrajovou díky našemu podvědomí. Barvy blíže k červenému konci barevného spektra působí hřejivým dojmem, naproti tomu barvy blížící se modré vyvolávají pocit chladu. Barevné spektrum tapů je poměrně široké – viz. fotografie.

Oblíbené jsou i vícebarevné kombinace, barvu tapu lze sladit s oblečením a udělat z něho módní doplněk, nebo naopak použít nenápadný tape v tělové barvě. Záleží jen a jen na klientovi.

V čem je ale třeba být nekompromisní je odstranění ochlupení v místě aplikace tapu a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je pohodlí klienta - páska nalepená na chloupcích nepříjemně tahá a její odstranění je pro klienta značně nekomfortní. Druhým, neméně důležitým důvodem, je trvanlivost tapu. Na ochlupené pokožce tape špatně drží a začne se brzy odlupovat. Ze zkušenosti vím, že někteří pánové se se svojí chloubou neradi loučí, ale budiž jim útěchou, že se jedná o ztrátu pouze dočasnou.

5. Jaký přínos má aplikace kineziotapu pro nás  - potencionální klienty?

Když to hodně zjednoduším, dá se říct, že kineziotaping je čtyřiadvacetihodinová procedura, která klientům nebrání v pohybových stereotypech a po celou dobu aplikace dokáže podporovat a stabilizovat svaly, klouby či vazy a ulevovat od bolesti.

6. Dá se využít Kineziotaping pro klienty sportovních studií? I pro lekce Body and mind?

Kineziotaping je metoda vhodná pro každého. Ať už sportuje rekreačně nebo vrcholově, dává přednost dynamickým formám pohybu, nebo lekcím typu Body and mind, hojně je ale využívána i klienty, kteří se sportu vůbec nevěnují.

Výjimkou jsou některé kontraindikace jako například onkologická onemocnění, varixy, vystouplá mateřská znaménka, psoriáza, elefantiáza, otevřené rány, horečnaté stavy.

7. Při jakých bolestech či postiženích se dá využít Kineziotaping ?

Možností využití kineziotapingu je hodně, než se ale pustím do výčtu těch nejdůležitějších, považuji za důležité zdůraznit, že se nejedná o metodu všemocnou, která jako mávnutím kouzelného proutku jednou provždy odstraní veškeré potíže klientů. Každopádně ale pomáhá zkvalitnit život.

Kineziotaping lze využít při bolestech svalů, kloubů, ke zmírnění otoků, přináší úlevu při diagnostikovaném výhřezu ploténky, bolestech Achillovy šlachy, syndromu karpálního tunelu. Pomáhá při už zmíněném přeleženém krku, účinky jsou zřejmé u přetížených trapézů, hamstringů, tenisovém či golfovém lokti. Tapovat lze i otoky v obličeji, zhojené vpadlé nebo naopak vystouplé jizvy, menstruační bolesti. Tapy těhotenského bříška uleví zádům nastávajících maminek. Kineziotapem můžeme ošetřit namožené rameno, bolestivé nebo nestabilní koleno, kotník, ale také třeba prodloužit účinek masáže.

8. Jakou techniku Kineziotapingu nejčastěji používáš  a jaké potíže "lepíš" nejvíce?

Nejčastěji používám svalové tapy k uvolnění trapézů, hodně lepím korekčně-ligamentózní tapy při lehkých bolestech kolene, bolesti SI skloubení, žádané jsou tapy zablokované krční páteře. Dobré zkušenosti mám i s tapy ramene.

9. V souvislosti s "lepením" mě napadá ještě jedna otázka. Používá se nějaké speciální lepidlo, nedochází při aplikaci k alergickým reakcím?

Lepidlem je 100% termosenzitivní lékařská pryskyřice nanesená přímo na tape ve zvlněné linii, která je podobná papilárním liniím, jaké známe třeba z otisků prstů (viz. foto). Tím je zajištěna prodyšnost tapů. Lepidlo neobsahuje latex. K aktivaci termosenzitivního lepidla dochází rychlým třením, takzvaným „zažehlením“ nalepeného  tapu. Jedinou další látkou, která se při tapování používá, je lékařský lihobenzín, kterým se před aplikací odmastí pokožka.

Tapy Temtex, se kterými pracuji, jsou obecně snášeny velmi dobře, má-li však klient citlivější kůži, doporučuji před aplikací provést test kožní senzitivity. Test se provede nalepením kousku tapu o velikosti přibližně 5x5 cm na vnitřní stranu předloktí na dobu 24 hodin.

10. Máš osobní zkušenost s Kineziotapem a jak to bylo účinné?

Ano, mám. Díky častému používání počítačové myši občas cítím bolest v oblasti kloubu palce pravé ruky. Vyzkoušela jsem metodu kineziotapingu a bolest ustoupila. A tape mi pomohl, i když jsem si narazila loket o roh skříně, bolest rychle odezněla, neobjevila se modřina.

11. Kde Tě můžeme navštívit a využít Tvých služeb?

Najdete mě ve Fit studiu Jana v Brně na Veveří ulici 57, kde budu od září kromě lektorování lekcí pilates také aplikovat tapy.

 Rozhovor: Jana Šimková

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra