Daniel Müller - Co by mělo člověka dovést ke cvičení Pilates?

08. 06. 2012

Hlavně ne zdravotní obtíže! (smích) To už je vlastně dost pozdě, když k tomuto bodu dospějete. Chtělo by to malinko dříve. O dost malinko dříve. Ale když není zbytí, tak určitě přijďte. Včera bylo pozdě.

Vždy když někomu vysvětluji co je Pilates a proč by ho měl cvičit, tak si pokládám tu stejnou otázku. Potřebuje ten dotyčný ono cvičení? Chce vůbec se sebou něco dělat? Nebo to dělá jen proto, že je to trendy? Že to dělá kamarádka, šéf či konkurent? Proč tedy by měl či má dělat ten daný člověk Pilates? Když to jsou podle některých: „takové titěrné malé pohyby. Pořád při každém pohybu záleží na každém detailu. Bože, kdo to má pořad hlídat. Je to děs. Musím se na to soustředit a to mi nedělá dobře. Jo a hlavně, je to strašně nudné cvičení - Já se chci potit. Chci dřít a makat.“  Tak pokud uslyším takovou větu, je ortel vyřčen samotným autorem. Na to já už jen: „Nemusíte ho dělat. Hlavně ho nevyhledávejte. Nebude vás to bavit. Nejste na to zatím připraven. Nemáte tu motivaci, proč jej dělat. Časem si vás Pilates najde sám. Nebudete to hned. Bude to za pár měsíců či let. Jednoho dne ten servis těla budete potřebovat. Jednou se ty záda ozvou. To je jisté. A pokud to nebudou záda, tak ta kyčel, na které stojíte. Nebo to koleno, co vám rotuje dovnitř. Hmm, toho je, co by potřebovalo opravit. Hlavně se neotáčejte zády, ať nevidím ty lopatky a boky. Zatím buďte v klidu, když to nebolí, tak se nic neděje. Dělejte pořád to stejné, co vás baví. Co máte rádi. Až to začne tak víte, kde mne hledat.“

Jak jsem začal s Pilates

Mne samotného přivedly zdravotní obtíže, taky bylo skoro už pozdě. Ale před těmi dvanácti tady nic nebylo. Nikoho nebylo, kdo by dělal nějaká zdravotní cvičení. Ať již samotný Pilates nebo nějaké jiné, co by mi pomohlo od bolesti. V tu danou chvíli, kdy jsem trpěl bolestmi bederní páteře a vypadal jsem jako kačer Donald, mi bylo vcelku jedno, co budu cvičit. Hlavně že budu něco cvičit, s někým, kdo mi pomůže. Bohužel nikdo nebyl. A tak jsem začal sám a později jsem se dostal k Pilates. K tomu zdravotnímu Pilates. Ne k žádné formě kardiovaskulárního pilates s různými kombinacemi boxu, spinningu či něčemu podobnému. Tudíž máte-li problémy zdravotního charakteru, nebojte se přijít na lekce Pilates. Avšak pozor na jaký typ, druh a hlavně na koho jdete. Ne každý Pilates je ten zdravotní. Ne každý je ten dobrý či vhodný pro vás. Chce to zjistit si reference, otestovat, vyzkoušet.

A pokud vás zatím nic nebolí, tak ho zkuste jen jako prevenci. Nikdy nevíte, kdy vás něco skolí, kdy budete potřebovat ty základní detaily pohybu. Ty detaily, co se budete učit na rehabilitacích po úrazech či při řešení bolesti zad, až vám bude třeba už i padesát. Když to budete umět už teď, nikdy nezažijete tu chvíli. Tu chvíli, kdy se nemůžete ani, ani pomyslet na to nechci, jak ty záda u toho bolí.

A co závěrem?

Na Pilates chodí všichni, kdo chtějí sami se sebou pracovat. Chtějí se zlepšovat. Chtějí čelit svým zdravotním omezením. Své nemoci. Chtějí pracovat na svém těle. Ne na tom svalovém povrchu, co stejnak na stáří ochabuje a nedrží. A jen překáží tomu hezkému. Tomu, co máme uvnitř. Každý má tedy šanci. Zdravý či nezdravý. V mém IQ Centru pohybu pracujeme jak s lidmi se závažnými zdravotními omezeními tak i s vrcholovými sportovci, kteří dosahují ve svých kategoriích vynikajících výsledků. A to díky jejich pravidelné „dřině v nauce detailů pohybu“, které je učíme Pilates technikou kombinovanou s dalšími fyzioterapeutickými koncepty. Pilates se totiž musí vyvíjet dál. Pilates technika neustrnula v roce 1967, kdy Joe zemřel.

Zkuste Pilates. Nebojte se ho. Určitě si ho zamilujete, tak jako já. Ovlivní vás na celý život. Pomůže vám dnes, ale hlavně v budoucnosti, kdy budete prožívat radostné chvíle na stáří třeba se svými vnoučaty.

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra