Daniel Muller - Historie tělesného cvičení 1.díl

02. 01. 2012

Autor Daniel Muller napsal článek pro laickou veřejnost o historii tělesného cvičení. Jedná se o rozsáhlý seriál, vycházející na stránkách aerobics.cz na pokračování. Tento díl pojednává o cvičení od počátků lidstva, přes cvičení ve staré Číně a Indii.

Kde to vůbec začalo

V dnešní moderní společnosti se čím dál tím více začínají projevovat různé typy civilizačních onemocnění, které dříve nebyly. Je tomu jednak díky hojně se vyskytujícímu sedavému zaměstnání nebo třeba jen kvůli tendenci jednoduše nesportovat. Avšak pohyb je přirozenou součástí našeho života a jeho základním projevem. Alespoň tomu bylo tak na začátku celého vývoje lidstva.

Všichni si dobře pamatujeme výuku dějepisu či na četbu povinné knihy od Eduarda Štorcha – Lovci mamutů. Bez pohybu to prostě nešlo, potrava nepřišla samo do jeskyně, vše se muselo obdělávat ručně. I za dob našich babiček platilo pravidlo: "Bez práce nejsou koláče."

Lidské tělo jako souhra všech systémů celého organismu je k aktivní činnosti přizpůsobeno, je pro ni zcela přesně navrženo. Dynamická práce svalů je pro nás určitým motorem, motorem pro dobré trávení, vylučování a další procesy. Bez svalové kontrakce – práce to jednoduše nejde.

Samotný pohyb má vliv nejen pří manuální práci, při obstarávání potravy, při lokomoci, ale i na tělesné a duševní funkce. To si již odedávna uvědomovala celá lidská společnost, jen dnes na to trošku pozapomínáme a moc se pohybu nevěnujeme. Pohyb má souhrnně řečeno vliv na celkový zdravotní stav člověka, jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska.

Celý článek naleznete na webu aerobics.cz

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra