Daniel Muller - Zacvičte si na míči, který se nekutálí

02. 02. 2012

Autorka Helena Kápičkována základě spolupráce a autorizace Daniela Mullera připravili článek o pomůcce - BOSU® BALLAST BALL. Časopis FITSTYL, číslo 06/2009, strana 26-27 .

BOSU® BALLAST BALL

Chtěli byste si vyzkoušet něco nového, ale zároveň se nedokážete zříct cvičení na míči? Vadí vám, že je váš starý známý fit ball nestabilní a že ho musíte často doslova nahánět po místnosti? BOSU® přichází s novinkou v řadě svých produktů – tentokrát s BOSU® Ballance ballem, míčem, který obsahuje 2,5 kila písku a s nímž posílíte celé tělo.  Ballast ball je následovníkem Balance Traineru, pružné půlkulaté balanční podložky, která je v tělocvičnách dnes již dobře známý.

Bosu® Ballast Ball, IQ PohybBallast ball vypadá stejně jako ostatní fitbally, možná o trochu menší, takže by se leckdo mohl pozastavit nad tím, co je na něm tak úchvatného. Má ale jednu nesporně kladnou vlastnost – na rozdíl od statních míčů se nekutálí. „Tento míč bude stát tam, kde jej necháte, a bude tak připraven tam, kde jej zrovna potřebujete,“ říká Daniel Müller, osobní trenér a ředitel centra CZECH FACE FITNESS. Obsahuje totiž v sobě 2,5 kila sypkého písku, který se uvnitř míče volně pohybuje.

Zábavnější cvičení

Tím, že BOSU® Ballast ball obsahuje písek, dá se na něm cvičičit mnohem více cviků než na klasickém míči. „Pomocí této pomůcky může být cvičení zajímavější, komplexnější a zábavnější,“ vysvětluje Daniel Müller. Dá se s ním cvičit při skupinových lekcích, ale také při individuálním cvičení doma nebo při fyzioterapii. Velice jej ocení těhotné ženy nebo senioři, kterým hrozí větší riziko zranění při pádu z míče. „ Jako jediný míč dá klientovi pocit stability, a tím se z něj stává skvělá pomůcka pro cvičení balančních pozic,“ tvrdí Daniel Müller.

Odpor písku

Bosu® Ballast Ball, IQ Pohyb Cvičení s tímto míčem funguje na základě vnitřního odporu písku, takže cviky, které cvičíte, jsou intenzivnější. Navíc tím, že se zvýšila váha míče, zvýšila se také účinnost při cvičení na stabilitu a mobilitu, kde hraje právě využití protiváhy nejdůležitější roli.

Cvičení na tomto druhu míče si u návštěvníků kurzů získalo velký ohlas. „ Kdokoli na něm cvičí, dané cvičení si velice oblíbí, protože stabilita míče je neskutečná,“ vysvětluje Daniel Müller.
Možnost mnoha cviků

Tím, že míč zůstane vždy na svém místě, se zvyšuje různorodost a stabilita vašeho cvičení. Tento míč také přináší nové způsoby, jak cvičení zdokonalovat.

S BOSU® Ballast ball můžete cvičit stejné cviky, jako jste zvyklí na jiných fitballech – například sedy-lehy, kliky apod. To ale není vše. Tím, že je míč stabilní, můžete na něm sedět, aniž byste se museli dotýkat nohama podlahy. Také se nemusíte obávat, že budete během lekce míč chytat po místnosti, zatímco ostatní budou pokračovat ve cvičení.

Tato cvičební pomůcka nabízí mnoho zajímavých způsobů, jak cvičit se stabilitou těla. Například na něm můžete ležet na břiše a zdvihat jednu ruku a jednu nohu, aniž byste se báli, že z míče spadnete, nebo můžete střídavě dělat kliky a překulit se přes míč. Můžete si na něj sedat a zase vstávat, jako byste dělali dřepy.

Bosu® Ballast Ball, IQ Pohyb Tím, že je BOSU® Ballast ball oproti ostatním míčům těžší, poslouží vám i jako závaží. Můžete jej tedy držet v obou rukách a různě s ním vzpažovat a předpažovat, nebo se s ním dá písek různě „míchat“. Pokud budete cvičit s kamarádkou, můžete si jej různými styly předávat. Třeba si s ním házet nebo stát zády k sobě a nad hlavou si ho předávat. Vypadá to sice jednoduše, ale věřte, že po lekci cvičení na BOSU® Ballast ball své svaly pocítíte.

Nevýhody

Nevýhodou je, že se prodává pouze v jedné velikosti, povrch je pevnější než u jiných typů míčů a je dražší než ostatní fitbally. To potvrzuje i Daniel Müller. „Cena jednoho míče je vyšší než jen klasický míč, a tak se jej fitcentra trochu bojí,“ vysvětluje. I tak se ale u nás prodalo už několik desítek kusů.

RASTR:
V současné době není možné si zacvičit s BOSU® Ballast ball na samostatné lekci, jen na specializovaných školení. Sprotovně-zdravotní centrum FACE CZECH FITNESS tyto lekce plánuje otevřít od září 2009.

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra