Jana Uhlířová - Zkušenosti s metodou Pilates Clinic Method

30. 09. 2014

Začíná to dětstvím. Svou závodní kariéru ve sportovní gymnastice jsem ve 14 letech ukončila úrazem kolene a po první operaci postranních vazů přišla operace menisku a křížových vazů. Nikdy jsem ale nedostala radu, jak rehabilitovat nebo co s takhle načatým kolenem dělat...

Jak jsem se vůbec k této metodě dostala?

Začíná to dětstvím. Svou závodní kariéru ve sportovní gymnastice jsem ve 14 letech ukončila úrazem kolene a po první operaci postranních vazů přišla operace menisku a křížových vazů. Nikdy jsem ale nedostala radu, jak rehabilitovat nebo co s takhle načatým kolenem dělat. Jediná rada od lékařů byla tehdy: v sedu na stole zvedat sáček naplněný pískem. Jsem docela poctivka a tak jsem tenkrát cvičila cviky, které mě přivedly k dalšímu úrazu. Jednostranná zátěž, stres a špatné cvičení – aerobik (ano, stalo se to při jedné z hodin aerobiku, na které jsem chodila) – to všechno později dospělo k výhřezu ploténky v bederní oblasti.

S viklavým kolenem a po výhřezu ploténky jsem nejen skončila se sportem, ale měla jsem bolesti při chůzi, dlouhém stání i sezení, například v kině.

No a teď odpověď na mou výše položenou otázku, jak jsem se dostala k metodě Pilates Clinic Method. Když jsem se konečně smířila s tím, že už mě v druhé polovině mého života čeká jen totální náhrada kloubu a pomalé přesuny z místa na místo, začala se moje dcera Míša Mojzis zabývat  touhle metodou a studovala (a stále studuje)  pod vedením Daniela Müllera. Vloni zakončila kurz MATWORK I a otevřela si studio v Poděbradech. S ní jsem 2-3 krát v týdnu každý týden cvičila mně dosud neznámé cviky, které jsou zaměřeny na posílení hlubokých stabilizačních svalů. Třeba si přitom moc neublížím, když to zkusím, myslela jsem si. Najednou jsem pochopila, jak má vypadat správné držení těla. Nemusím pro to mít ani fyzičku, ani zvláštní ohebnost. Svaly, které se při tomhle cvičení aktivují, mi pomáhají nosit tělo.

Zadoufala jsem, že by šlo dělat víc, abych neměla bolesti kolene a mohla se víc hýbat. Na první konzultaci s Danem jsem se dověděla pár cviků a Dan mi taky dal naději, že moje  zdeformovaná noha, a tím i celé tělo, může doznat změny, když budu pravidelně cvičit. Dal mi cviky a postupně přidával další nebo modifikoval. A jaký je výsledek?

Yuppee!

Koleno, které jsem původně nemohla vůbec propnout, jsem začala znovu používat a zatěžovat stejně jako to druhé. Zároveň se rovná postavení pánve a tím i celá páteř. Připadá mi, že tedˇ normálně chodím, propínám nohu, chodím i do schodů a nebojím se i složitějších pohybů. Paradoxně mě to koleno bolí o moc míň, přestože ho víc zatěžuju.

Mám teď mnohem světlejší perspektivu, co se mého těla týká. Nikdy není pozdě tohle zkusit, a je úplně jedno, ve kterém věku nebo s jakou indispozicí. Je to naděje proti bolesti a nefunkčnosti.

Z nadšení jsem se pustila do vlastního studia kurzu zdravotní tělesné výchovy, který pořádá tým IQ POHYB ACADEMY . Možná ze mne bude trenér. Z učitelky a překladatelky angličtiny :o)

Jana Uhlířová

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra