Věra Havlová - Co se u mě změnilo díky Danu Müllerovi 1.díl

11. 07. 2012

První větší zlom v mé „sportovní kariéře“ byl v roce 2002, kdy jsem jako bývalá aerobička poznala poweryogu. Do té jsem se ihned zamilovala a po absolvování kurzu u Vaška Krejčíka jsem pak vedla několik lekcí týdně.

Skončila jsem s aerobikem a věnovala se jen józe a cvičení na balonech. V té době jsem ale měla pocit, že musí být pomalu v každé lekci jiné pozice, aby se klienti nenudili a tak jsem hledala inspiraci na různých školeních a našla jsem školení, které bylo zaměřené na posilování břišních svalů - Jak docílit pevného centra. Do té doby jsem neměla o Pilates ani potuchy.Toto školení vedl Daniel Müller, kterého jsem vůbec neznala. To bylo v roce 2008. Moje první velké překvapení bylo, že na školení nás Daniel nutil přemýšlet a vymýšlet různé varianty cviků, což jsem do té doby na žádném školení nezažila. O CORE jsem vůbec nic nevěděla a připadala jsem si jak blbec, protože zde byli všichni, co už u Dana absolvovali školení Pilates. O několik měsíců později jsem šla na další školení, ale stále jsem to brala jen jako zásobník cviků do svých lekcí.

Na konci roku 2008 jsem dostala od Daniela e-mail, že se otevírá nové fitness centrum společnosti FACE CZECH ve Stodůlkách a pokud mám zájem zúčastnit se výběrového řízení na instruktora, mám zaslat životopis. To jsem také učinila a prošla jsem 3 koly - nejdříve si mě „prověřil“ Zbyněk Petr, další kolo bylo již s Danem, který byl ředitelem fitka. Poslední kolo byla ukázka cvičení. Nečekala jsem, že bych uspěla, neboť jsem byla nejstarší a čekala jsem, že jako všude jinde budou mít zájem o mladé instruktory.

První kontakt s Pilates

Ale Dan si mě přeci jen vybral.  A tak jsem měla možnost navštěvovat jeho lekce Pilates, které mě nebavily, jelikož byly na mě hodně pomalé, ale protože jsem po tomto cvičení cítila báječně a viděla jsem, že mě přestávají bolet bedra, která jsem měla díky aerobiku dost zdevastovaná, začala jsem se o Pilates víc zajímat.

Tak jako jsem říkala, že nikdy nebudu cvičit jógu a v roce 2009 jsem ji cvičila už 7 let, tak jsem říkala, že nikdy nepůjdu k Danovi na školení Pilates Matwork, protože jsem slyšela, že je Dan hodně přísný. Z dřívějších školení jsem byla zvyklá, že jsme pouze poslouchali výklad, pak se cvičilo, ale nebylo nám téměř nikdy vysvětleno proč to tak je. Nikdy neříkej nikdy. V roce 2009 jsem absolvovala kurz Pilates Institute® Matwork Level 1. Měla jsem ale v hlavě takový zmatek a pocit, že musím přestat s vedením lekcí, protože všechno jsem dělala dosud špatně. Dan nás ale povzbuzoval, že to chce čas a praxi. Jako vždy měl pravdu.

První hodina

Když jsem začala vést hodiny Pilates, přišlo mi na první hodinu 55 lidí!!! Většina z nich ale nevydržela, protože jim vadilo, že cvičení je hodně pomalé a že je nic po cvičení nebolí, takže mají pocit, že nic pro své tělo neudělali. Také jim vadilo, že je opravuji, protože oni přeci cvičili nejlépe!!!  Dříve jsem to také tak brala - když jsem druhý den nemohla po cvičení chodit, jak mě bolelo celé tělo, nebyla jsem spokojená. Ale nechodíme přeci cvičit proto, aby nás něco bolelo, ale naopak - aby nás nic nebolelo.

Ty klientky, které měly trpělivost a vydržely, chodí dodnes a cítí se skvěle a chválí je i jejich lékaři - ortopedi a gynekologové.

Než jsem začala vést lekce Pilates, cvičila jsem celou hodinu a vůbec jsem nechodila opravovat, a proto klientky nejdřív nebyly moc nadšené, že necvičím.  Že je opravuji, resp. pomáhám jim zaujmout správnou pozici a schovávaly se v zadních řadách. Později ale pochopily, že je to pro jejich dobro.

Jezdím také na sportovní pobyty s Pilates a jógou a vždy jsou všichni překvapeni, že při hodinách necvičím, vysvětluji vše a opravuji.

Autorka článku: Věra Havlová

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra