Přerušení členství IQ pohyb Akademie v České komoře fitness, o. s.

15. 03. 2016

Skupina IQ pohyb se vždy snažila a nadále bude snažit o to, aby svou práci dělala co nejlépe. Ať už se jedná o vlastní pohybové centrum a cvičení v něm, nebo o vzdělávací akademii pohybových trenérů a instruktorů či vzdělávání veřejnosti a charitativní akce. A proto v roce 2011 byli představitelé Mgr. Daniel Müller a Mgr. Zbyněk Petr přítomni u založení České komory fitness a hned v roce 2012 do ní se svou Akademií vstoupili. To vše v očekávání velkých změn a s vědomím, že i oni sami svojí prací pro Komoru fitness posunou a zkvalitní obor fitness v České republice.

Během 4 let, kdy v Komoře fitness IQ pohyb Akademie působila, se představitelé IQ pohybu snažili zasloužit o zkvalitnění oboru. Byli přítomni na všech důležitých jednáních, ať už se jednalo o velké akce, nebo jednání úzkého vedení Komory. Ač nemuseli, vložili do Komory spoustu svého volného času a předpokládali, že se Komoře podaří uskutečnit právě ty zásadní změny v pohybovém oboru, které byly ze začátku prezentovány. Mimo to se IQ pohyb aktivně snažil Komoru veřejně prosazovat – ať už na svých akcích, tak na těch společných, do kterých třeba Komoru přizval. Mimo to se i aktivně podílel na plánech Komory a na vytváření nejrůznějších národních standardů kvalifikací.

V průběhu činnosti České komory fitness vznikla tzv. gentlemanská dohoda, která měla zajistit, že všechny vzdělávací organizace, sdružené pod komorou budou automaticky plnit Český registr fitness profesionálů. Bohužel se tak do dnešního dne stalo pouze v případě 4 organizací z několika desítek, které jsou členy Komory. To, ruku v ruce s faktem, že se IQ pohyb domnívá, že by Komora měla být spíše garantem kvality, než kvantity, nás vede k přerušení členství v komoře k datu 15. 1. 2016 a do doby, než bude situace narovnána a budou plněny dohody všemi zúčastněnými subjekty.

Tímto bychom rádi poděkovali zejména prezidentce komory, Mgr. Janě Havrdové, která se všemi možnými způsoby snaží dlouhodobě situaci na trhu řešit a je jednou z mála osobností komory, která si zaslouží ocenění za svoji soustavnou práci. Bohužel ani to nestačí ke změně stávající situace, jíž jsou na vině zejména jednotlivé vzdělávací subjekty v komoře sdružené, které nedodržují gentlemanské dohody.

Skupina IQ pohyb věří, že přerušením členství vyvolá větší diskuzi nad tímto tématem a podaří se v budoucnu zvítězit kvalitě nad kvantitou. V současné chvíli však nemá sílu dál bojovat s „větrnými mlýny“ a raději se bude soustředit na svojí práci, která může být vidět díky jejich absolventům (a jejich práci s klienty) a spokojeným klientům. A tak prospívat celému oboru fitness.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra