Daniel Muller - Rozhovor se Zbyňkem Petrem

17. 05. 2012

Položili jsme pár otázek sympatickému trenérovi a školiteli Zbyňkovi, abychom se dozvěděli, jak vypadá jeho osobní trénink s klienty, jaké pomůcky v tréninku využívá, co vás čeká při prvním tréninku v posilovně a co je největším problémem současné populace ve vztahu ke sportu obecně.

Jaké pomůcky používáš nejčastěji při osobních tréninkách s klienty?

Pomůcky používám všechny možné, důležité pro mě je, abych klienty co nejvíce mučil… Ale vážně… mám moc rád všechny pomůcky, které donutí klienta u cvičení i trochu víc přemýšlet nad tím, jaké všechny svaly musí do pohybu zapojit, aby cvik udělal správně a celý ho dobře procítil a tím svému tělu co nejvíce v rámci fyzické aktivity pomohl. Pomůcky mohou klientům cvičení usnadnit, ale i ztížit - a to se mi na jejich používání líbí. Je možné třeba jen změnou polohy cvik zjednodušit, nebo naopak v případě potřeby ztížit a zintenzivnit. Pokud si klient pouze sedne na stroj a celý pohyb je veden mechanismem stroje, je to vlastně strašně jednoduché a klient nemá ze cvičení takový prospěch, jako ze cvičení s volnými vahami, s vlastním tělem a nebo s různými pomůckami… Mezi mé nejoblíbenější patří určitě Flowin®, BOSU® Balance Trainer®, MILOKIT® a hlavně má vlastní snaha o pestré a zábavné cvičení…

Jaké cviky máš při tréninku nejraději a proč?

Mám rád všechny cviky, které se podaří klientům správně procítit. Mám pak dobrý pocit z toho, že klient dostal od cvičení to, co měl - že procvičil svaly, které v rámci naplánovaného tréninku procvičit měl. A pokud se jim to podaří, pak cítí cvičení velmi intenzivně tam, kde to intenzivní být má, a to je dobře. I klienti totiž mají nakonec dobrý pocit z celého cvičení a na ta „muka“ přijdou znovu…

Jak vypadá osobní trénink se začínajícím klientem?

Zbyněk Petr, IQ Pohyb Klient se nejdřív musí naučit správnému zapojování svalů a technice pohybů. Proto se zdá, že trénink je někdy možná až moc lehký, protože se pracuje hlavně se základními pozicemi a cviky, především v mírné intenzitě. Díky mírnějším začátkům jsou pak ale později lépe vidět pokroky a klienty tak cvičení baví ještě více.

Co by mělo člověka dovést do tělocvičny?

Měl by ho tam dovést rozum. Uvědomění si, že fyzická aktivita je nedílnou součástí kvality života. Jenže často na to lidé přijdou, až když už je pozdě - když je bolí záda, mají vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, jsou obézní, nelíbí se jim jejich tělo… prostě klasické civilizační choroby. Lidé by měli přemýšlet dopředu a těmto věcem se vyhnout díky prevenci, kterou je právě pravidelná fyzická aktivita.

Jak se díváš na současnou populaci a jejich přístup ke zdravému pohybu?

Odpověď vztáhnu na naší republiku. Nedávno jsem ve zprávách slyšel, že Česká republika je zastoupená na předních místech v obezitě v rámci Evropy. Co k tomu dodat? V rámci praxe na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK jsem učil na střední a základní škole tělesnou výchovu - alespoň třetina dětí vždycky „nemohla“ cvičit - měli zákaz od doktora, nebo rovnou omluvenku od rodičů. Co k tomu dodat? My se vždy na tělocvik těšili… Ale dokud rodiče nebudou své děti ve fyzické aktivitě podporovat a sami jim nepůjdou příkladem, nezmění se v tomto směru nic. Kde je výtah, tam nechodíme po schodech, místo cvičení si kupujeme raději tabletky na hubnutí, místo pestré stravy raději polykáme multivitaminy v pilulkách. Kolik z nás chodí na pravidelné lékařské prohlídky? Problém je asi v tom, že hledáme ve všem tu nejjednodušší cestu a cvičení je prostě námaha… A pokud už máme problém s pohybovým, dýchacím či srdečně-cévním systémem, necháme si od doktora raději předepsat léky, protože brát léky je oproti preventivnímu cvičení strašně jednoduché… Možná, že pokud by lékaři předepisovali fyzickou aktivitu a zdravotní pojišťovny jí proplácely, byla by mnohdy léčba i levnější a výsledek by déle přetrval.

Co je tvým cílem a inspirací při vzdělávání se v oblasti zdravého cvičení?

Mým cílem je jít ve své práci dál a své znalosti stále prohlubovat, protože taková cesta se mi osvědčila a posouvá mě vpřed. Na základě svých dosavadních dlouholetých zkušeností a nabytých znalostí mohu jiné kolegy z oboru školit, aby i oni mohli lépe pracovat se svými klienty. A abych mohl nejen frekventantům svých kurzů, ale i svým klientům nabízet stále něco nového, musím se sám vzdělávat dál.

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.


Certifikovaní pohyboví specialisté
Aerobic
SK Pohoda
Certifikovaná pohybová centra